1kg hokaido buče

200g-300g korenčka in/ali krompirja (po želji, lahko tudi brez, ker je buča škrobnata)

1 večja čebula ali por

2-3 stroke česna

Olivno olje

Sol ali zeliščna sol, jušna osnova

Muškatni orešček ali muškatni cvet, koriander

Voda, toliko da je vse dobro pokrito

Sladka smetana na koncu po želji ali pokapamo z bučnim oljem

Za zakuho je primerna prosena kaša, saj se zelo poda k tej juhi ali pa kroglice za juho

Postopek:Bučo operemo, razpolovimo, izdolbemo semena in jo očistimo oz. obrežemo. Ni je potrebno lupiti, saj se lupina popolnoma razkuha. Narežemo jo na kocke. Prav tako narežemo na kocke korenček in krompir, odvisno kaj bomo dodali v juho. Čebulo narežemo in jo prepražimo na olju, samo toliko da postekleni. Dodamo narezano zelenjavo, strt česen in vse skupaj prepražimo. Zalijemo z vodo, da je vse lepo pokrito, dodamo začimbe in sol (če imamo, lahko tudi domačo zelenjavno jušno osnovo). Kuhamo do mehkega. Na koncu vse skupaj spasiramo, po potrebi in okusu še kaj dodamo, izboljšamo s sladko smetano, po želji. Na krožniku pokapljamo s 100% bučnim oljem. Dober tek.